bog

Futony české výroby

27. ledna 2017

Jako futony se označují matrace přírodního původů, které vynikají zejména dobrou životností, prodyšností a vyšší tvrdostí, než běžné matrace. K jejich výrobě se používají převážně přírodní materiály, které můžete najít i v našem konfigurátoru (jde o jádra s označením Natura a o vrstvy z latexu a biopěny).

Pokud byste si přeci jen nevybrali z nabídky našeho on-line konfigurátoru, rádi vám vyrobíme futonovou matraci na přání. Může mít libovolný rozměr a výšku, přičemž k její výrobě můžeme použít latex, biopěnu, kokos, koňské žíně a vlákna z agáve. Výslednou matraci vám pak můžeme spojit slepením nebo sešít. Oproti většině futonových matrací neprošíváme potah neoddělitelně s jádrem. Potah tak budete moci bez problémů sundat a díky dvojitému zipu vyprat v běžné pračce.

Pokud nám upřesníte vaši představu na email info@sestavtesimatraci.cz nebo na telefonu 722 487 897, rádi vám obratem vytvoříme nabídku na míru. Pokud jste z Brna a okolí, můžete využít našeho showroomu a nechat si vytvořit futonovou matraci na míru s možností okamžitého vyzkoušení.

Návod pro práci z postele

13. ledna 2017

Digitální revoluce pokročila do fáze, kdy spousta lidí má možnost pracovat z domu. Proč si tedy práci nezpříjemnit a nezůstat celý den v posteli? Máme pro vás pár rad, jak to v ní zvládnout:

  1. Nastavte si alespoň 3 budíky: Pokud plánujete pracovat z postele, je až směšně jednoduchá zaspat.
  1. Kofein na prvním místě: Maximálně podpořte různými aditivy svou bdělost a zabraňte návratu spánku.
  1. Vše v dosahu: Umístěte veškeré pracovní prostředky (notebook, nabíječky, mobil, zápisník, tužku, přílepky,…) a věci, které vás udrží „naživu“ (svačina, karafa s vodou, sklenička,…) do vzdálenosti kam dosáhnete, aniž byste museli vstávat z postele.
  1. Další rozměr polštářů: Udělejte si za pomoci polštářů maximální pohodlí a využijte je jako ergonomickou podporu při práci.
  1. Hudba: Pokud zrovna nemusíte vyřizovat telefony každých 5 minut, investujte do pořádné aparatury či sluchátek. Vaši oblíbená hudba nabere jiný rozměr a navíc vám zpříjemní pracovní prostředí.
  1. Udělejte si přestávku. Ačkoliv se to může zdát divné, i polehávání může být celkem únavné. Experti proto doporučují se protáhnout každý 45min. Krátce se projděte, protáhněte krk, protřepte ruce a prsty a hlavně pár předklony protáhněte záda.

Zdřímnete si někdy přes den? Podívejte se, jaký jste typ

22. listopadu 2016

Dnes se zkoumá snad skoro všechno. Není proto divu, že se zkoumání podrobuje i spánek. Uslyšíte to již asi po sté, ale strávíme jím přeci jen přibližně třetinu života. Čili velmi podrobné zkoumání si jistě zaslouží. Spánek se pak řeší jak z pohledu onoho čistě nočního, který je pro každého z nás nezbytností, tak z pohledu denního, kdy si část z nás, jak se říká, na chvíli zdřímne. Nedávný výzkum se právě týkal onoho denního zdřímnutí, kdy se výzkumníci snažili objasnit, proč k němu dochází, jak často a jaké jsou důvody. Dle vyplněných dotazníků pak sestavili pět kategorií denních „spáčů“:

  1. Dorovnávači: Jde o denní spánek, jímž se osoba snaží kompenzovat spánkový deficit z noci a jaksi vyrovnat svůj spánkový režim. Jeho příčiny pak mohou být různé: večírek, noční směna,…
  2. Posilňovači: Tito lidé se uchylují k zdřímnutí v případě, když se cítí vyčerpáni. Vyčerpání může mít různé příčiny, přičemž spánek považují za znovu nabíjející.
  3. Emoční spáči: Ke zdřímnutí se uchylují v případě, kdy jsou v depresi nebo vystresovaní. Případně když se snaží vyhnout sociálnímu kontaktu nebo se jednoduše nudí.
  4. Potřební spáči: Spánek zařazují do svého denního režimu účelně, jelikož se po něm prostě cítí velmi dobře.
  5. Uvědomělí spáči: Tito lidé si zdřímnou, jelikož se z „hodnověrných“ zdrojů dozvěděli, že se pak budou lépe soustředit, budou mít více energie… Na rozdíl od „Potřebných spáčů“, kteří vyhledávají zdřímnutí na základě vlastní zkušenosti, snaží se Uvědomělí spáči přejímat zvyky od úspěšných osobností.

5 překvapivých zdrojů kofeinu, které vám mohou oddálit sladký spánek

9. listopadu 2016

Někdo množství zkonzumované kofeinu neřeší, někdo naopak přemýšlí, zda si ještě může dát kávu, aby večer spal. V každém případně pro dospělého jedince je doporučováno max. 400mg kofeinu denně, přičemž větší množství už může vést k nespavosti, podrážděnosti apod. Za hlavní zdroje kofeinu pak platí obecně známá káva či zelený čaj. Denně se však můžete dostávat do kontaktu s látkami, které nám dávku kofeinu také zvedají, aniž byste to tušili. Přinášíme vám proto seznam 5 překvapivých zdrojů kofeinu, abyste se mohli vyhnout případným komplikacím.

  1. Bezkofeinová káva: Ano, přesně tak. Kofein se z kávových zrn odstraňuje chemickou cestou, přičemž ale není 100% spolehlivý. V jednom běžném šálku bezkofeinové kávy se tedy může nacházet 2–12mg kofeinu. Pokud se tedy tento nápoj dopřáváte ve větším množství, klidně se můžete dostat na vyšší hladinu kofeinu v těle, než byste chtěli.
  1. Přípravky na hubnutí: Tyto jsou častým zdrojem kofeinu, jelikož tento údajně podporuje jejich efekt. Denní dávka hubnoucích přípravků může obsahovat až 300mg kofeinu.
  1. Prášky proti bolesti: Obzvláště jde o bolesti hlavy. Proč? Protože jako průměrný kancelářský pracovník, prášky proti bolesti jsou účinnější a rychlejší právě ve spojitosti s kofeinem.
  1. Zmrzlina: Taky si rádi dáte ve své oblíbené cukrárně kávou zmrzlinu? Lepší výrobci se ji snaží nešidit po žádné stránce a to ani po stránce kofeinové. Jeden kopeček tak může obsahovat až 60mg kofeinu.
  1. Čokoláda: V zásadě všechny pravé čokolády obsahují stopy kofeinu. Čím více kakaa obsahuje, dá se říci, že i tím více kofeinu má. Maximální hodnoty se pohybují sice jen v desítkách mg na tabulku, ale i tak byste to měli vědět.

Cítíte se být ranním ptáčetem nebo sovou? 8 věcí, které jste o sobě možná nevěděli.

13. října 2016
  1. Ptáčata nejsou zdravější, bohatší ani moudřejší: Rčení ranní ptáče dál doskáče poněkud boří výzkum, který nezjistil mezi ptáčaty a sovami zásadní rozdíly v moudrosti či zdravotnímu. Když už by se mělo něco vypíchnout, tak sovy byly o něco více bohatší (deklarovali snazší přístup k autům).
  1. Sovy si užijí více zábavy: Při porovnávání osob z obou táborů ve vztahu k sexu, deklarovali sovy i ptáčata přibližně stejnou aktivitu. Co se však lišilo byl větší počet celkových partnerů, což vede k závěru, že jsou sovy náchylnější k nevěře.
  1. Sportujte jen ve vaší „hodině“: Při analýze jednoho basebalového týmu v USA se zjistilo, že ptáčatům se v zápasech konaných v dopoledních hodinách dařilo mírně lépe (o 6%) než ve večerních. V případě sov tomu bylo přesně naopak, přičemž výkonnost v ranních časech padala až o 18%.
  1. Sovy jsou více nakloněny zlozvykům: Konkrétně jde o alkohol a cigarety. Celkově vzato to není žádné překvapení, jelikož obě tyto návykové látky jsou přímo spjaty s nočním životem.
  1. Ptáčata jsou svědomitější, houževnatější a proaktivnější: U ptáčat lze podle všeho najít více pozitiv, které oceňuje nejeden zaměstnavatel. V případě sov je pak často spatřován rys, který by šel označit jako „hledání nového“. Jistou souvislost lze spatřovat právě se zvýšenou konzumací alkoholu a kouřením.
  1. Sovy více odkládají: Prokrastinace je překvapivě častější u sov. Podle všeho za to může tendence nechávat si věci na pozdější hodiny. Toto může činit problémy v zaměstnání, které je vázáno na denní dobu.
  1. Ranní typy mohou být šťastnější: Pokud sovu budete nutit brzo vstávat a vykonávat ji pracovní povinnosti mimo její „nejplodnější“ hodiny může to vyústit ve stresové situace a horší náladu. Toto tak celkově může navodit menší pocit štěstí.
  1. Více kreativity mimo špičku: Ačkoliv to sovám lépe „myslí“ v noci a ptáčatům přes den, v případě kreativního uvažování a nutnosti lépe se vcítit do problému lze často dosáhnout zajímavějších výsledků právě mimo tyto vyhovující časy.