Cítíte se být ranním ptáčetem nebo sovou? 8 věcí, které jste o sobě možná nevěděli.

13. října 2016
  1. Ptáčata nejsou zdravější, bohatší ani moudřejší: Rčení ranní ptáče dál doskáče poněkud boří výzkum, který nezjistil mezi ptáčaty a sovami zásadní rozdíly v moudrosti či zdravotnímu. Když už by se mělo něco vypíchnout, tak sovy byly o něco více bohatší (deklarovali snazší přístup k autům).
  1. Sovy si užijí více zábavy: Při porovnávání osob z obou táborů ve vztahu k sexu, deklarovali sovy i ptáčata přibližně stejnou aktivitu. Co se však lišilo byl větší počet celkových partnerů, což vede k závěru, že jsou sovy náchylnější k nevěře.
  1. Sportujte jen ve vaší „hodině“: Při analýze jednoho basebalového týmu v USA se zjistilo, že ptáčatům se v zápasech konaných v dopoledních hodinách dařilo mírně lépe (o 6%) než ve večerních. V případě sov tomu bylo přesně naopak, přičemž výkonnost v ranních časech padala až o 18%.
  1. Sovy jsou více nakloněny zlozvykům: Konkrétně jde o alkohol a cigarety. Celkově vzato to není žádné překvapení, jelikož obě tyto návykové látky jsou přímo spjaty s nočním životem.
  1. Ptáčata jsou svědomitější, houževnatější a proaktivnější: U ptáčat lze podle všeho najít více pozitiv, které oceňuje nejeden zaměstnavatel. V případě sov je pak často spatřován rys, který by šel označit jako „hledání nového“. Jistou souvislost lze spatřovat právě se zvýšenou konzumací alkoholu a kouřením.
  1. Sovy více odkládají: Prokrastinace je překvapivě častější u sov. Podle všeho za to může tendence nechávat si věci na pozdější hodiny. Toto může činit problémy v zaměstnání, které je vázáno na denní dobu.
  1. Ranní typy mohou být šťastnější: Pokud sovu budete nutit brzo vstávat a vykonávat ji pracovní povinnosti mimo její „nejplodnější“ hodiny může to vyústit ve stresové situace a horší náladu. Toto tak celkově může navodit menší pocit štěstí.
  1. Více kreativity mimo špičku: Ačkoliv to sovám lépe „myslí“ v noci a ptáčatům přes den, v případě kreativního uvažování a nutnosti lépe se vcítit do problému lze často dosáhnout zajímavějších výsledků právě mimo tyto vyhovující časy.