Zdřímnete si někdy přes den? Podívejte se, jaký jste typ

22. listopadu 2016

Dnes se zkoumá snad skoro všechno. Není proto divu, že se zkoumání podrobuje i spánek. Uslyšíte to již asi po sté, ale strávíme jím přeci jen přibližně třetinu života. Čili velmi podrobné zkoumání si jistě zaslouží. Spánek se pak řeší jak z pohledu onoho čistě nočního, který je pro každého z nás nezbytností, tak z pohledu denního, kdy si část z nás, jak se říká, na chvíli zdřímne. Nedávný výzkum se právě týkal onoho denního zdřímnutí, kdy se výzkumníci snažili objasnit, proč k němu dochází, jak často a jaké jsou důvody. Dle vyplněných dotazníků pak sestavili pět kategorií denních „spáčů“:

  1. Dorovnávači: Jde o denní spánek, jímž se osoba snaží kompenzovat spánkový deficit z noci a jaksi vyrovnat svůj spánkový režim. Jeho příčiny pak mohou být různé: večírek, noční směna,…
  2. Posilňovači: Tito lidé se uchylují k zdřímnutí v případě, když se cítí vyčerpáni. Vyčerpání může mít různé příčiny, přičemž spánek považují za znovu nabíjející.
  3. Emoční spáči: Ke zdřímnutí se uchylují v případě, kdy jsou v depresi nebo vystresovaní. Případně když se snaží vyhnout sociálnímu kontaktu nebo se jednoduše nudí.
  4. Potřební spáči: Spánek zařazují do svého denního režimu účelně, jelikož se po něm prostě cítí velmi dobře.
  5. Uvědomělí spáči: Tito lidé si zdřímnou, jelikož se z „hodnověrných“ zdrojů dozvěděli, že se pak budou lépe soustředit, budou mít více energie… Na rozdíl od „Potřebných spáčů“, kteří vyhledávají zdřímnutí na základě vlastní zkušenosti, snaží se Uvědomělí spáči přejímat zvyky od úspěšných osobností.