5 překvapivých zdrojů kofeinu, které vám mohou oddálit sladký spánek

9. listopadu 2016

Někdo množství zkonzumované kofeinu neřeší, někdo naopak přemýšlí, zda si ještě může dát kávu, aby večer spal. V každém případně pro dospělého jedince je doporučováno max. 400mg kofeinu denně, přičemž větší množství už může vést k nespavosti, podrážděnosti apod. Za hlavní zdroje kofeinu pak platí obecně známá káva či zelený čaj. Denně se však můžete dostávat do kontaktu s látkami, které nám dávku kofeinu také zvedají, aniž byste to tušili. Přinášíme vám proto seznam 5 překvapivých zdrojů kofeinu, abyste se mohli vyhnout případným komplikacím.

  1. Bezkofeinová káva: Ano, přesně tak. Kofein se z kávových zrn odstraňuje chemickou cestou, přičemž ale není 100% spolehlivý. V jednom běžném šálku bezkofeinové kávy se tedy může nacházet 2–12mg kofeinu. Pokud se tedy tento nápoj dopřáváte ve větším množství, klidně se můžete dostat na vyšší hladinu kofeinu v těle, než byste chtěli.
  1. Přípravky na hubnutí: Tyto jsou častým zdrojem kofeinu, jelikož tento údajně podporuje jejich efekt. Denní dávka hubnoucích přípravků může obsahovat až 300mg kofeinu.
  1. Prášky proti bolesti: Obzvláště jde o bolesti hlavy. Proč? Protože jako průměrný kancelářský pracovník, prášky proti bolesti jsou účinnější a rychlejší právě ve spojitosti s kofeinem.
  1. Zmrzlina: Taky si rádi dáte ve své oblíbené cukrárně kávou zmrzlinu? Lepší výrobci se ji snaží nešidit po žádné stránce a to ani po stránce kofeinové. Jeden kopeček tak může obsahovat až 60mg kofeinu.
  1. Čokoláda: V zásadě všechny pravé čokolády obsahují stopy kofeinu. Čím více kakaa obsahuje, dá se říci, že i tím více kofeinu má. Maximální hodnoty se pohybují sice jen v desítkách mg na tabulku, ale i tak byste to měli vědět.