Spánek se psem nebo kočkou

18. října 2017

Podle statistiky chová v Česku psa nebo kočku každá druhá domácnost. Řadíme se tak na špici v Evropě. Pokud povolíte svému mazlíčkovi přístup do ložnice vězte, že přítomnost zvířete v místnosti během spánku může mít za následek snížení krevního tlaku a lepší odbourávání stresu nabraného během dne. V nejedné domácnosti pak mají mazlíčci právo spát s jejich pánem či paní v posteli. Pojďme se podívat, co takto vřelí vztah ke zvířatům může dělat s vaším spánkem. Z různých studií vyšlo najevo, že:

  1. spánkem se zvířetem zvyšujete riziko přenosu škodlivých mikroorganismů ze zvířete na člověka,
  2. mohou se objevit nové spánkové komplikace, jako např. chrápání,
  3. usínací fáze může trvat déle, než je běžné, což může mít ráno za následek pocit nevyspalosti.

Pokud však bez svého mazlíčka během noci nemůžete být, doporučujeme se zaměřit na maximální dodržování následujících kro­ků:

  1. Navštěvujte pravidelně veterináře. Zajistíte tím dobré zdraví svému miláčkovi, ale hlavně minimalizujete riziko přenosu nechtěných mikroorganismů na vás.
  2. Pravidelně koupejte svého mazlíčka. Dobrá hygiena je v tomto případě základ a doplňuje první bod.
  3. Perte častěji povlečení. Se zvířetem v posteli prostě dochází k vyššímu špinění ložního prádla.

Jestli přeci jen zjistíte, že spánek s vaším domácím mazlíčkem není pro vás to pravé (např. se budíte nevyspalí), je na místě změna poměrů, a přesunutí zvířete na vlastní spací místo. I když to zřejmě nebude tak jednoduché.