Jak navrátit dětem školní spánkový režim

31. srpna 2017

Během prázdnin má většina dětí volnější režim, tudíž chodí spát později a ráno tím pádem i později vstává. S blížícím se začátkem školního roku je dobré dohlédnout na to, aby se vaše děti co nejdříve přizpůsobily školnímu režimu a zejména brzkému vstávání. Podle mnohých studií potřebují děti v nižším školním věku 9–11h, teenageři pak mezi 8–10h spánku. Realita je však často jiná, přičemž nedostatek spánku může vést ke slabším výkonům ve škole, k obtížím v soustředění se, případně k emočním problémům. Aby návrat do školních lavic byl co nejhladší, máme pro vás pár konkrétních tipů.

S koníčky rozumně

Dnes se dětem nabízí nepřeberné množství mimoškolních aktivit, které však ve větším množství moou vést k tomu, že vaše dítě bude nuceno dělat domácí školní povinnosti dlouho do noci a připravovat se tak o cenný spánek.

Předspánková příprava

Lidské tělo potřebuje určitou dobu, aby se připravilo na spánek. Minimálně hodinu před ulehnutím do postele by dítě mělo provozovat nějakou klidovou aktivitu (čtení, poslech hudby, koupel,…) a vyvarovat se rušivým elementům jako ej např. hraní her na počítači, sledování televize atd.

Umístěte hodiny do dětského pokoje

Navrhněte dítěti, že pokud se vzbudí dříve, ať zůstane ležet v posteli do ujednané hodiny a získaný věnuje např. čtení. Je zde tak jistá šance, že se mu podaří ještě usnout.

Utlumte i vaši aktivitu

Jakmile jednou dáte dítě do postele, měli byste ztišit/zklidnit i vaši aktivitu. V opačném případě by dítě mohlo mít pocit, že o něco přichází a tím oddalovat svůj spánek. Navíc pokud by u vašeho dítěte docházelo k průběžnému buzení během noci, ráno bude jistě unavené a to i v případě, že naspí doporučený počet hodin.