8 tipů jak přespat na letišti

7. srpna 2017

Může se vám to přihodit náhodou a nebo to plánujete a s cílem dosáhnout na lepší cenu letenky. Každopádně na letištní terminál si svou matraci nevezmete, ale pokud můžete, tak vůbec není od věci se na noc na letišti alespoň trochu připravit.

1) Vybavte se

Špunty do uší, případně maska přes oči jistě zpříjemní usínání v osvětlené hale. Karimatku a spacák asi nebudete brát, i když by to bylo ideální řešení. Jako přikrývku však můžete využít větší ručník. Batoh nebo taška se pak hodí pod hlavu (vždy zipy dolů).

2) Prozkoumejte své letiště předem

Na webu sleepinginair­ports.net najdete tipy jak co nejlépe přespat na vašem letišti, případně na co si dát pozor.

3) Nezapomeňte na salónek

Byť jsou ty primárně určeny pro cestující první třídou nebo v business class, lze se do nich dostat za poplatek i s běžnou letenkou. Případně pokud jste majiteli karty Diners Club, vstup by vám měl být umožněn zdarma. Nedostanete zde sice postel, ale pohodlné křeslo je jistě příjemnější, než běžné sedačky na letišti. Ne na všech letištích jsou však salonky (lounge) otevřeny přes noc.

4) Poptejte se po možnosti přespání

Některá letišti nabízí za mírný poplatek prostory, kde lze pohodlně přenocovat. Za zeptání nic nedáte.

5) Energie

Určitě budete chtít udržet svá elektrická zařízení na živu. Zásuvky na letištích jsou, ale je jich jako šafránu. Nezapomeňte tedy na powerbanku.

6) Bezpečnost na prvním místě

Obzvláště pokud cestujete sami, ustelte si poblíž jiných lidí, případně v blízkosti bezpečnostních pracovníků či kamer. Možností také je požádat někoho z nočních zaměstnanců, zda by občas nedohlédl na vaše věci. Samozřejmě se adekvátní spropitné. Pokud máte obzvláště cenné věci, uvažte využití zpoplatněných bezpečnostních skříněk.

7) Sledujte provoz

Pokud první ranní let odlétá od gatu číslo 2, nechcete si ustlat u gatu číslo 2.

8) Budík

Asi to bude málo pravděpodobné, ale nastavte si budík na příslušnou hodinu. Přeci byste nechtěli zaspat váš let.