Matrace pro děti

25. června 2017

Správná volba dětské matrace je ještě důležitější, než u dospělého člověka, protože špatně zvolená matrace může napáchat u vyvíjejícího se organismu výraznější škody. Dokud se tedy dětské tělo vyvíjí, měli bychom věnovat výběru matrace zvláštní péči

Matrace do dětských postýlek

Jednoduše by se dalo říci, že čím tvrdší, tak tím lepší. Podložka by samozřejmě neměla dítěti způsobovat otlačeniny a měla by dobře spolupracovat s monitory dechu. V poslední době získávají na popularitě matrace do kojeneckých postýlek postavené na kokosu v kombinaci s PUR pěnou. Tyto matrace jsou díky kokosu dobře prodyšné a poměrně tuhé. Doporučujeme i omyvatelný zdravotnický potah pro snadnou údržbu. Potah nepropustí vlhkost, ale zároveň dovoluje pokožce dýchat. Tento typ matrace u nás začíná přibližně na 1000 Kč.

Matrace pro děti a žáky

Většina odborníků se shodne, že by dětská matrace měla být spíše tvrdší, jelikož musí poskytnout dobrou oporu vyvíjejícímu se tělu. Matrace by měla navíc být dostatečně pevná, jelikož dětská postel často neslouží jen na spaní, ale i na hraní, kde je tvrdší podložka výhodou. Pro děti a žáky přibližně ve věku 3–12 let doporučujeme jako matraci využít samostatně naše středně tvrdá jádra s označením 4, případně tvrdá jádra s označením 5 doplněné o horní a spodní vrstvu z biopěny nebo latexu.

Matrace pro studenty a období puberty

V době, kdy se organismus blíží ukončení vývoje, je stále vhodné sahat po tvrdších, maximálně po středně tvrdých matracích. Typově se již matrace může blížit matraci pro dospělého, přičemž by měla individuálně zohledněvat hmotnost dítěte. Obecně lze z našeho eshopu doporučit středně tvrdá jádra s označením 4, doplněné o vrstvu z biopěny nebo latexu.

Čemu se vyvarovat při výběru matrace pro děti/studenty

Určitě doporučujeme se vyhnout matracím z visco pěny, která se velmi dobře přizpůsobuje a zahříváním měkne. Tyto vlastnosti jsou žádoucí ve vyšším věku, kdy již hledáme úlevu a odpočinek pro naše klouby. Během vývoje však právě ona dobrá přizpůsobivost může zhoršit případné vývojové vady a být tak spíše ke škodě. Druhé věc, které se doporučujeme vyhnout, jsou zónové matrace. Tyto jsou totiž nastaveny ve většině případů primárně pro dospělého člověka.