4 důvody proč vám spánek pomůže k úspěšnější kariéře

26. září 2017

Určitě máte sami vyzkoušené, že pokud se dobře vyspíte, cítíte se následující lépe duševně i fyzicky. Souvisí však lepší spánek i s vaším pracovním výkonem?

1. Produktivita

Dostatek kvalitního spánku rozhodně má vliv na produktivitu práce. Mentální pohoda vám dovolí zvládat věci za kratší čas, čím toho ve výsledku zvládnete i více. Častým nešvarem společných pracovišť je vzájemné rušení, nicméně díky vašemu dobrému vyspání se i přes případné vyrušení dokážete opětovně rychle zkoncentrovat na vaši práci.

2. Kreativita

Každá práce svým způsobem potřebuje určitou dávku kreativního myšlení. Bill Gates jednou řekl, že je schopen dělat běžné pracovní činnosti i po pár hodinách spánku, ale pokud jej čeká kreativní úkol, tak potřebuje minimálně sedm hodin spánku. Obzvláště pozor na kvalitu spánku by si měly dávat osoby, kteří mají co dočinění s visuální kreativitou, která je z tohoto pohledu nejnáročnější.

3. Stres

Stres je nedílnou součástí našeho života a někdy nás dožene i k lepším výkonům. Všeho však moc škodí a o stresu a práci to platí dvojnásob. Z pohledu omezení stresových vlivů je důležitá REM část spánku, kdy dochází k odbourávání stresových hormonů. Během této fáze dochází i ukládání a jakémusi třídění informací. Bez kvalitního spánku se tedy dá se stresem a následným pracovním vypětím bojovat jen velmi obtížně.

4. Zdravý životní styl

Pokud nebudeme zdraví, těžko můžeme být úspěšní v naší práci. A jedním z pilířů pevného zdraví je opět kvalitní spánek. Můžete se zdravě stravovat, aktivně cvičit a sportovat, ale pokud si nedopřejete během noci řádný spánek, tak veškeré denní aktivity vám budou víceméně k ničemu.