Mobilní aplikace pro sledování spánku a snadné usnutí

6. června 2017

Určitě se vám už někdy stalo, že jste nemohli usnout nebo že jste ráno probudili i po 8h spánku tak nějak nevyspalí. Můžete nad tím vším mávnout rukou, sáhnout po medikamentech a nebo vyzkoušet moderní „spánkové“ aplikace pro váš mobil.

Sledování spánku, probuzení ve správný čas, nahrávání zvuků (chrápání,…)… Toto je jen malý výčet funkcí, které nabízí aplikace Sleep as Android. Pro správnou funkcí stačí mít mobil se zapnutou aplikací položen na matraci vedle vás. Nejzajímavější je inteligentní budík, které podle vašich pohybů během spánku pozná, kdy je nejlepší čas na probuzení, abyste se cítili svěží. Pokud nechcete mít položen mobil vedle sebe, mohou jako alternativa posloužit chytré náramky. Tyto jsou navíc schopny vás probudit lehkými vibracemi na zápěstí.

Sleep as Android se tedy postará o vše během spánku a o hladké probuzení. Ale co takové usínání? Pokud až do noci hledíte do mobilu nebo do počítače, mohli byste velmi ocenit aplikace, které redukují přítomnost modrého světlo (displej zařízení zabarví do oranžova). Modré složka světla totiž zabraňuje tvorbě hormonu melatoninu, které navozuje pocit spánku. Pokud se tedy ihned po delším sledování displeje počítače či mobilu rozhodnete jít spát, může absence dostatečného množství tohoto hormonu prodloužit dobu potřebnou pro usnutí. Nejznámější jsou aplika f.lux a Twilight.