Jak vysokou matraci do postele?

28. dubna 2017

Výška matrace je faktor, který většina zákazníků příliš neřeší. Respektive řeší, ale jen optikou, že čím vyšší, tím lepší. Což však platí jen velmi omezeně. Pojďme se tedy podívat, kde hraje výška matrace roli a na co si dát pozor.

  1. Nesmíte se bouchat o kraj postele

Matrace by měla být vysoká tak, abyste se při sedu na kraji postele nebouchali spodní stranou stehen o rám/bočnice postele. Tato věc by vám za chvíli poměrně znepříjemnila vstávání či další činnosti. Pokud jste si vybrali matraci, která toto nesplňuje, zkuste se podívat zda-li konstrukce vaší postele neumožňuje změnit umístění roštu (např. podložením nebo převrtáním). Pokud ano, bylo by to určitě ekonomičtější řešení, než platit za zbytečně vysokou matraci. Toto pak platí zejména v případě seniorů, kteří si vyšší matrací chtějí usnadnit vstávání z postele. Namísto připlácení si za vysokou matraci však může někdy postačit jen zvednutí roštu.

  1. Smysl mají matrace do 20 cm

Záleží na konstrukci matrace a na použitých materiálech, nicméně obecně lze říci, že sebevíce těžký člověk využije maximálně cca 8cm výšky matrace, přičemž zbytek je zatěžován jen minimálně. Při oboustranné matraci (použitelné z obou stran) pak tedy dává největší ekonomický smysl mít matraci vysokou kolem 16 cm, s rezervou pak do 20 cm. U matrací vyšších jak 20cm s největší pravděpodobností nebude střed matrace adekvátně využit a budete tak za něj zcela zbytečně platit.

  1. Co je již příliš nízká matrace?

Opět bude záležet na konstrukci a použitých materiálech. U tvrdších matrací si můžete dovolit nižší výšku. U měkčích by výška měla být vyšší, jelikož tyto podléhají snadnějšímu opotřebení a při nižší výšce byste mohli brzy začít cítit podložku/rošt. Stejně tak se do nich více zaboříte při posazení na kraj postele a mohli byste se bouchat o rám postele. Obecně by matrace měla mít alespoň 10cm, což je výška která nabídne dostatečnou izolaci od podložky při zachování adekvátní životnosti. Pokud to však je jen trochu možné, dívejte se v případě oboustranných matrací po výšce 16–20 cm.